ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΤΡΙΩΔΙΟΥ & ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ


Κοινοποίηση

ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΤΡΙΩΔΙΟΥ (Αποκριες)

Αυτές οι τρεις εβδομάδες λέγονται Τριώδιο που προηγούνται της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Αυτές τις 3 εβδομάδες έχουμε μια ποικιλία διατάξεων που είναι οι εξής:

  • Την πρώτη εβδομάδα(από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι την Κυριακή του Ασώτου) ολόκληρη την εβδομάδα, έχουμε κατάλυση εις πάντα.
  • Την δεύτερη εβδομάδα(από την Κυριακή του Ασώτου μέχρι την Κυριακή των Απόκρεω) τρώμε απ’ όλα, αλλά νηστεύουμε την Τετάρτη και την Παρασκευή χωρίς λάδι.
  • Την τρίτη εβδομάδα, της Τυρινής (από τη Δευτέρα των Απόκρεω μέχρι την Κυριακή της Τυροφάγου), τρώμε ολόκληρη την εβδομάδα (και την Τετάρτη και την Παρασκευή), από όλα εκτός κρέας, (δηλ.: κατάλυση σε ψάρια, γαλακτοκομικά, λαδερά και αυγά).

 

ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

Αρχίζει την Καθαρά Δευτέρα και διαρκεί μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα.
Είναι κινητή εορτή και είναι η πιο αυστηρή νηστεία όλου του χρόνου εκτός και εάν κάποια από τις ημέρες αυτές υπάρξει ακίνητη Εορτή, τότε τρώμε λαδερά (μόνο τα Σάββατα και τις Κυριακές καταλύουμε λάδι).

Μονό το Μεγάλο Σαββάτο νηστεύουμε χωρίς λάδι, διότι την ημέρα εκείνη ο Κύριός μας βρίσκεται Σωματικά στον Τάφο, ενώ με την Ψυχή Του έχει κατέβει στον Άδη για να κηρύξει και εκεί το Ευαγγέλιο της Σωτηρίας, σε όλους τους κεκοιμημένους από Αδάμ έως της ώρας εκείνης.

Επίσης γίνονται οι εξής καταλύσεις:

  • Την 25η Μαρτίου(Ευαγγελισμός της Θεοτόκου) τρώμε πάντοτε το ψάρι, εκτός και εάν η εορτή αυτή πέσει μέσα στην Καθαρή Εβδομάδα ή στη Μεγάλη Εβδομάδα, τότε τρώμε λαδερά και ΟΧΙ ψάρι.
  • Των Αγίων 40 Μαρτύρωνκαταλύεται λάδι.
  • Επίσης την Κυριακή των Βαΐωνκαταλύεται ψάρι.

 

Υπενθύμιση:
Κατάλυσις = επιτρέπεται να τρώμε.